3 pomysły na imprezowe przekąski z łososiem w roli głównej

Łosoś jest jedną z najciekawszych propozycji przekąsek – jego smak trafia w gusta wielu osób, a także jest rybą wyjątkowo bogatą w składniki odżywcze. Ponadto, łosoś dobrze komponuje się z różnorodnymi dodatkami i może być przyrządzany na wiele sposobów. Prezentujemy 3 przepisy na smaczne i proste w przygotowaniu przekąski, które doskonale sprawdzą się w każdych okolicznościach.

Kremowe kanapeczki z wędzonym łososiem

Pierwszym skojarzeniem z prostą i szybką przekąską najczęściej są kanapki, a te z pastą na bazie łososia z pewnością podbiją serca uczestników spotkania! Aby je przygotować, należy posiekać wysokiej jakości wędzoną rybę, taką jak łosoś MOWI, a następnie wymieszać ją z kwaśną śmietaną, majonezem oraz chrzanem lub wasabi. Tak przyrządzoną pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostaje już tylko rozsmarowanie pasty na wcześniej przygotowanym pieczywie – w zależności od upodobań można je podgrzać, zrobić tosty lub pozostawić świeże. Kanapki wystarczy skropić sokiem z cytryny oraz posypać ziołami. Prosta, smaczna przekąska jest gotowa!

Koreczki z łososiem, kaparami i awokado

Koreczki to kolejna propozycja, która idealnie sprawdzi się na stole podczas różnego rodzaju imprez. Ich przygotowanie rozpoczyna się od wycięcia w dowolne kształty pieczywa pszennego i razowego, a następnie zrobienia z nich grzanek. Kolejnym krokiem jest wymieszanie posiekanych składników – wędzonego na zimno łososia, kaparów, suszonych pomidorów i koperku z serkiem Philadelphia. Następnie, należy zająć się awokado – rozbić je widelcem i połączyć z chilli oraz sokiem z cytryny. Wystarczy już tylko przełożyć grzanki powstałymi masami, dodać kawałek łososia i całość przebić wykałaczką.

Roladki z łososia z serem feta

Roladki z łososia z serem feta to ciekawa propozycja, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Ser feta wystarczy zmiksować z chrzanem, do tego dodać drobno poszatkowany koperek i dokładnie wymieszać. Następnie, na plaster wędzonego łososia należy nałożyć przyrządzoną masę, całość zawinąć i udekorować koperkiem oraz plastrem cytryny.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here