Jeżeli mamy swoją własną restaurację, bar, czy też inny tego typu lokal gastronomiczny, to zawsze naprawdę bardzo, ale to bardzo ważne dla nas jest to, żeby jak najszybciej móc obsłużyć, jak największą liczbę osób oraz przy tym również móc serwować im przepyszne potrawy. W związku z tym, niezwykle ważne jest to, żeby nasz lokal posiadał wszelkie profesjonalne, specjalistyczne sprzęty gastronomiczne. Jednakże, żeby było to dla nas wykonalne, to musimy dobrze wiedzieć, co oferują nam różnego rodzaju sklepy i z jakiej oferty, możemy wybierać.
Specjalne patelnie gastronomiczne
Najważniejsze jest to, żeby wiedzieć o tym, że oferowane są różne specjalne patelnie gastronomiczne, które perfekcyjnie sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym, niezależnie od tego, ile ludzi obsługujemy, czy jest ich naprawdę bardzo dużo, czy też kilku, zawsze możemy dobrać naprawdę rewelacyjną patelnię gastronomiczną, dzięki której będziemy mogli przygotować odpowiednią ilość smażonych potraw, jak na przykład kotlety. Ponadto trzeba powiedzieć, że jest naprawdę bardzo szeroki wybór patelni gastronomicznych, które mają na przykład 8 litrów, jak również jest wiele patelni gastronomicznych, które mają na przykład 120 litrów, czyli możemy je dobrać odpowiednio do swoich potrzeb.
Trzeba wybrać patelnię idealną do swoich potrzeb
Patelnie gastronomiczne niewiele różnią się od tych, z jakich korzystasz we własnym domu. Dlatego podobnymi zasadami kieruj się przy wyborze ich rodzaju. O patelniach mówi się, że każdy kucharz dopasowuje swoją własną tak, aby dobrze leżała w dłoni, jednak komfort przygotowywania niektórych dań wymaga też specjalnych cech naczynia. Patelnie żeliwne długo utrzymują ciepło, a patelnie aluminiowe nagrzewają się błyskawicznie, dlatego są o wiele praktyczniejsze przy szybkim podsmażaniu. Duże patelnie to idealne naczynia do smażenia większej ilość kotletów, małe sprawdzą się przy prażeniu cebulki czy przygotowywaniu zasmażek. Idealnego kształtu i wielkości wymagają patelnie do naleśników, które powinny być bardzo niskie i dokładnie wielkości smażonego placka. Do tych wyspecjalizowanych zalicza się też patelnia paella, która zamiast rączki posiada dwa uchwyty czy też patelnia grillowa ze specjalnym, karbowanym dnem, dzięki któremu potrawa uzyskuje charakterystyczny wygląd i jest odsączana z tłuszczu.
Patelnia pojedyncza, czy komplet patelni?
Dostępność patelni gastronomicznych bywa ogromna, a różnią się one zarówno rodzajem materiału, z którego zostały wykonane, jak i wielkością, kształtem czy sposobem wykończenia dna. Ważną decyzją, jaką musisz podjąć przy zakupie jest wybór pomiędzy pojedynczymi modelami a całymi zestawami, które pięknie prezentują się na ścianie, ale nie zawsze są funkcjonalne. Komplety patelni doskonale sprawdzają się w dużych lokalach gastronomicznych, w eleganckich restauracjach i barach, w których serwujesz dużą ilość różnorodnych dań. Wykorzystanie takiego zestawu w małym lokalu o wyspecjalizowanym menu lub w Twoim domu może się okazać tylko połowiczne. Wśród rozmaitych modeli znajdą się też takie, których nie znajdziesz w żadnym zestawie, jak chociażby patelnia wok idealna do dań orientalnych czy też specjalna podłużna patelnia do ryb.