Migdały to nie, jak wielu z nas myśli, orzechy, ale nasiona owoców migdałowca zwyczajnego – rośliny wieloletniej rosnącej na obszarach Azji, Afryki a także na południu Europy. Co znajdziemy w ich składzie? Kiedy szczególnie warto po nie sięgnąć? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.
Skład i wartości odżywcze migdałów
Migdały to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. W ich składzie znajdziemy flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe i cenną dla zdrowia witaminę E. Dostarczają one do organizmu także wielu substancji o charakterze przeciwutleniaczy a także spore ilości witamin z grupy B oraz składników mineralnych, tj. mangan, miedź, magnez, cynk, sód, wapń czy potas. Są one także bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który ma zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Jak regularne spożywanie migdałów wpływa na nasze zdrowie?
Dzięki zawartości wielu aktywnych składników o prozdrowotnym charakterze, migdały wykazują szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości:
- pozytywnie wpływają na profil lipidowy, przez co poprawiają pracę systemu sercowo-naczyniowego
- obniżają ryzyko rozwoju wystąpienia miażdżycy, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu
- regulują poziom glukozy we kwi poprzez obniżenie wchłaniania glukozy w jelitach
- wykazują działanie przeciwzapalne
- ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników
- wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego
Kiedy szczególnie warto wprowadzić migdały do swojej codziennej diety?
Spożywanie migdałów często polecane jest kobietom w ciąży – nie tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, ale także ze względu na łagodzenie zgagi i nudności. Z uwagi na wysoką zawartość magnezu i witamin z grupy B warto przemycać je także do diety osób narażonych na stres i zwiększony wysiłek fizyczny. Z kolei wysoka zawartość białka sprawia, że migdały to produkt niemalże obowiązkowy w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Mimo wysokiej kaloryczności są one także polecane osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ zawarte w nich kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.