Przedstawiamy listę produktów:
1.Wiśnie
są bogatym źródłem antyoksydantów i składników antynowotworowych. Składniki w nich zawarte zmniejszają uczucie bólu oraz wykazują działanie regeneracyjne i przeciwzapalne. Wiśnie są dobrym źródłem witamin: B2, A i C oraz składników mineralnych: potasu, miedzi i manganu. Co ważne, 100 gramów tych smakowitych owoców pokrywa w ponad 50% dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Wiśnie są oczywiście bardzo zdrowe, ale by je jeść i nie narazić się na żadne przykre konsekwencje, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, wiśni nie należy popijać wodą – może się to bowiem skończyć silną biegunką.
2.Papaja
Owoc ten został nazwany przez Krzysztofa Kolumba „owocem aniołów”. Jest bogata w wiele witamin i minerałów, a zawarty w nim enzym proteolityczny papainy zmniejsza ból. Badania wykazały, że papaina może być równie skuteczna, jak wiele niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Dodatkowo owoc jest bogaty i zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie przeciw drobnoustrojowe, przeciwrakowe, przeciwdziałające hipoglikemii i nadciśnieniu. Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C (więcej od popularnych cytrusów), witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń.
3.Ananas
Jest bogatym źródłem witaminy C i bromeliny – enzymu, który jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, bardzo pomocnym w zmniejszaniu obrzęków, zasinień i urazów układu mięśniowo-szkieletowego. Ponadto ananas ma właściwości łagodzące ból (szczególnie w medycynie sportowej). Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Zawarte w ananasie właściwości można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź, wspomagania leczenia dny moczanowej oraz łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc.
4.Migdały
Bogate i witaminę E, zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszających stany zapalne i pomagające w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia stawów. Badania wykazały, że orzechy takie jak migdały mogą obniżyć poziom złego cholesterolu, zwiększając odporność na utlenianie LDL, poprzez dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Migdały mają unikalny skład spośród orzechów. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy. Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni).
5.Jabłka
Są bogate w składniki fitochemiczne. Niektóre z przeciwutleniaczy przyczyniają się do podnoszenia wytrzymałości i wzmocnienia systemu odpornościowego. Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.
Może następnym razem kiedy będzie ci doskwierać ból zamiast sięgać po pigułki przeciwbólowe, czy maści przeciwzapalne, wypróbujesz któregoś z tych naturalnych środków.