Drogie życie bez glutenu – czy rzeczywiście kosztuje majątek? W końcu, w ostatnich latach to prawdziwy “must have” szczególnie wśród osób fit dbających o zdrowe żywienie. Nie wspominamy już o osobach chorych na celiakię oraz tych, którzy zwyczajnie zmuszeni są przejść na zdrowy tryb życia. Dlaczego dieta bezglutenowa jest tak bardzo kontrowersyjna i ile kosztuje?
Zagorzałymi zwolennikami diety bezglutenowej jest wiele gwiazd show-biznesu – Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow czy nasze rodzime gwiazdy, jak Reni Jusis i Anna Lewandowska. Celebrytki jednogłośnie podkreślają, że dzięki niej schudły i nabrały więcej sił witalnych. Wspólnie z https://pozyczkaplus.pl/ sprawdzamy, czy życie bez glutenu możliwe jest tylko wśród bogatych.
Bezglutenowy biznes – czym jest gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych, gliadyny i gluteniny, które występują w niektórych ziarnach zbóż, jak pszenica czy jęczmień. Dlatego produkty, w które jest bogaty to najczęściej: jogurty, serki, sery, słodycze czy mięso mielone i wędliny.
Nietolerancja na gluten występuje u 1% ludności. Wytwarzane są u nich przeciwciała skierowane przeciwko glutenowi, które powodują, że spożywane produkty nieodpowiednio są wchłaniane – co w rezultacie prowadzi do zaburzeń jelitowych i niedoboru niektórych substancji odżywczych oraz witamin. Dlatego chorzy na celiakię muszą ściśle przestrzegać diety bezglutenowej i nie mogą pozwolić sobie na błędny zakup, który poważnie odbija się na ich zdrowiu.
Ile kosztuje dieta bezglutenowa?
Nie da się ukryć, że specjalistyczne produkty bezglutenowe kosztują kilka razy więcej niż te nabywane przez tradycjonalistów. Jednak jest to tylko część prawdy. Faktycznie, tego typu artykuły nie należą do najtańszych – ale nie oznacza to, że wydamy na nie więcej. O tym, w jakiej cenie będą oscylować, zależy głównie skala działalności sklepu. Przykładowo – produkty bezglutenowe w sklepikach osiedlowych będą droższe niż te kupowane w supermarketach.
Jakich kosztów musimy się spodziewać? Oto jedne z nich:
- najdroższych elementem bezglutenowców jest chleb, który kosztuje minimum 8.50 zł,
- mleko – 10 zł/1l,
- płatki owsiane – 8 do 15 zł/1 sztuka,
- makarony – 6 do 20 zł,
- czipsy bezglutenowe – 4 do 8 zł/1 paczka,
- majonez – 8 do 10 zł,
- mąka bezglutenowa – 6 zł,
- przyprawy dla bezglutenowców – 10 zł,
- ciasto na pizzę – 9 zł.
Jak sami widzimy – bezglutenowe produkty są droższe od tradycyjnych – jednak zmiana diety na zdrowszą może podziałać na nasz organizm uzdrawiająco. Więc tak czy siak wyjdziemy na plus. Zmiana diety jest zatem szansą na wdrożenie w życie planu oszczędzania i zrewolucjonizowania dotychczasowego żywienia. Pomyślmy, ile razy włożyliśmy do koszyka coś, co niekoniecznie było zdrowe, a kosztowało niemało. Nadarza się więc dobra okazja, by to zmienić!