Wielu osobom wydaje się, że umycie warzyw czy też owoców pod bieżącą wodą w kranie, załatwia tak naprawdę sprawę. Czy jednak takie mycie sprawia, że pozbywamy się wszelkich pestycydów oraz bakterii z powierzchni naszego pożywienia? Niestety nie. Wciąż one na nich pozostają, dlatego spożywanie ich jest obarczone ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Jak zatem powinno wyglądać mycie warzyw i owoców, by faktycznie było ono skuteczne? Można między innymi przygotować samodzielnie roztwór, w którym wszystkie bakterie zginą. Do jego stworzenia jest nam potrzebna tylko woda, w ilości około 1 litra, oraz 125 ml octu jabłkowego, który obecnie jest dostępny w praktycznie każdym sklepie. Można go zastąpić także octem winnym lub dwoma łyżkami kwasku cytrynowego. Taki roztwór jest gotowy do użycia. Należy w nim na około 3 minuty umieścić warzywa czy też owoce, a po wyjęciu ich z niego, obmyć dokładnie pod bieżącą wodą.
W wyżej wymieniony sposób można pozbyć się bakterii, ale jak uwolnić nasze pożywienie od wszechobecnych pestycydów? W tym celu również należy przygotować roztwór. Na warzywach i owocach znajdują się pestycydy, woski czy też oleje. Wszystkie lśniące warzywa czy też owoce, które tak przyciągają nasz wzrok, są pokryte niestety niebezpieczną dla nas warstwą różnego rodzaju substancji. By je usunąć potrzebna jest nam woda, również w ilości 1 litra oraz soda oczyszczona – jedna łyżka stołowa. Również wsadzamy je na kilka minut do takiego specyfiku, a następnie opłukujemy.
Trzeba jednak przyznać, że nie każdy z nas dysponuje czasem na przygotowywanie tego wszystkiego samodzielnie. Dlatego można zakupić specjalne, gotowe płyny do mycia warzyw i owoców.
W kuchni warto mieć także akcesoria, które przyspieszają znacznie pozbywanie się nieczystości z warzyw i owoców. Jest to między innymi szczotka z miękkim włosiem, dzięki której możemy wnikać w różne zakamarki, przykładowo czyszcząc marchewkę czy też seler.
W przypadku niektórych warzyw czy też owoców, których nie jemy ze skórką może nam się wydawać, że możemy spożywać je bez żadnych obaw. Czy jednak faktycznie tak jest? Obierając warzywa i owoce, mimo wszystko i tak dotykamy ich skórek. Zatem szkodliwe substancje zostają na naszych dłoniach, a następnie przenosimy je na wierzch produktu. Dlatego warto zawsze przed rozpoczęciem obierania, polać takie warzywa wrzątkiem, wówczas jest to dla nas bezpieczne. Szczególnie takie zachowanie jest ważne wtedy, gdy mamy zamiar spożywać cytrusy. Nie rosną one naturalnie w Polsce, dlatego też są sprowadzane. By się nie popsuły, faszeruje się je sporą ilością chemii. Poza tym również na naszych dłoniach mamy mnóstwo bakterii. Dlatego nim w ogóle zabierzemy się do obierania czy też spożywania owoców lub warzyw, powinniśmy dokładnie je umyć. Jednak nie krótką chwilę samą wodą, ale dokładnie – wodą z mydłem. Wówczas będziemy mieć pewność, że zadbaliśmy o naszą higienę przed rozpoczęciem jedzenia. Powinniśmy o takich zachowaniach pamiętać zawsze.
A zatem zwyczajne umycie warzyw czy też owoców pod wodą, tak naprawdę niewiele nam da. Oczywiście jest to lepsza opcja niż zjedzenie takich prosto z koszyka zakupowego, jednak nie zabija to bakterii, nie usuwa pestycydów. Warto zatem mieć zawsze w domu składniki na roztwory, dzięki którym można szybko umyć swoje jedzenie.