Ciasteczka imbirowe

Są takie produkty spożywcze, które nie dość, że dodają charakteru potrawom, to również mają bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Zalicza się do nich bez wątpienia imbir.

Można go jeść na surowo, poddawać obróbce termicznej lub wykorzystać suszoną przyprawę. Opcji jest wiele, więc warto eksperymentować i znaleźć swoje ulubione rozwiązania.

Dla miłośników słodkości podam dziś przepis na pyszne, kruche ciasteczka ze świeżym imbirem. Ich smak Was na pewno zaskoczy, ale liczę, że pokochacie je tak samo, jak ja.

Dlaczego warto jeść imbir?

Imbir należy do roślin o szczególnie drogocennych właściwościach dla ludzkiego zdrowia. W jaki sposób wpływa na naszą kondycję? Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Obniża temperaturę i działa rozgrzewająco. Jest też w stanie złagodzić objawy stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, przez co stanowi fenomenalny, naturalny środek wspomagający w leczeniu jesiennych infekcji, o które przy obecnej pogodzie naprawdę nietrudno.

Imbir zawiera olbrzymią ilość składników aktywnych. Stanowi bogate źródło witamin, w tym A, C, E, K oraz z grupy B.

Najlepsze właściwości ma oczywiście świeży imbir, choć warto również sięgać po imbir mielony lub kandyzowany, który znajdziemy na przykład na stronie SklepAgnex.pl.

Jak smakuje imbir?

Wiele osób nie potrafi przekonać się do imbiru jako elementu codziennej diety. Dlaczego? Powodem jest jego intensywny smak. Świeży korzeń imbiru ma ostry, lekko gorzkawy posmak, który niekoniecznie każdemu odpowiada.

Warto jednak pamiętać o tym, że przyprawa ta idealnie łączy się z innymi składnikami. Warto dodawać ją do rozgrzewającej herbaty z cytryną i miodem, a także do rozmaitych sosów. Nie ma też przeszkód do tego, żeby imbir trafił do słodkich deserów. I właśnie przepisem na pyszne, kruche ciastka chciałabym się dziś z Wami podzielić.

Kruche ciastka ze świeżym imbirem

Co potrzebujemy do przygotowania kruchych ciastek z imbirem? Receptura jest niesamowicie prosta.

Niezbędne składniki:

  • 300 gramów przesianej mąki pszennej,
  • 160 gramów masła (najlepiej miękkiego),
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/5 łyżeczki sody,
  • 180 gramów cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Jak się je przyrządza? Na początek ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka oraz imbir i łączymy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy mąkę, cynamon, sodę i sól i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę i zawijamy w folię. Powinno poleżakować w lodówce przez kilka godzin. Gdy się odpowiednio schłodzi, wyciągamy je z lodówki, wałkujemy i formujemy w kulki, które lekko rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Co je wyróżnia? Ciastka z imbirem są niezmiernie aromatyczne. Tuż po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie. Z każdą minutą jednak twardnieją. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty.

Jeśli macie ochotę na udoskonalanie przepisu, istnieje sporo opcji. Ciekawie smakują ciastka, do których dodano suszoną żurawinę. Niektórzy lubią też wrzucić nieco gorzkiej czekolady lub garść orzechów. A który wariant Wy chcielibyście wypróbować?

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here