Idealne źródło witamin na zimę – suszone owoce

Nadchodzi właśnie okres trudniejszy, jeśli chodzi o zaopatrzenie się w świeże owoce i warzywa, ponieważ zimą uprawy zostają poniekąd wstrzymane lub konieczne jest sprowadzanie niektórych produktów zza granicy. Można jednak łatwo tego uniknąć i skorzystać z alternatywy jaką są w tym czasie owoce suszone. To najpewniejsze i równie smakowite źródło witamin, które można spożywać przez okrągły rok. Poniżej dowiesz się więcej o właściwościach tej popularnej fit przekąski, a także opowiemy o witaminach zawartych w niektórych suszonych owocach.

Owoce suszone jako zdrowa żywność

Takie miano zyskały już setki tysięcy lat temu, kiedy po raz pierwszy ususzono niektóre gatunki owoców. Oczywiście, wówczas celem było zabezpieczenie i zakonserwowanie żywności na dłuższy okres czasu, aczkolwiek w dzisiejszych czasach owoce suszone traktowane są głównie jako zdrowsza forma przekąski. W zasadzie można śmiało powiedzieć, że zostały nieco zapomniane i niedocenione być może, ze względu na współczesną erę fit batoników i innych przekąsek z półek prozdrowotnych i typowo dietetycznych.

Naszym zdaniem suszone owoce zasługują na więcej uwagi, dlatego też postanowiliśmy napisać o ich właściwościach czy konkretnych witaminach, jakie oferują nam poszczególne produkty suszone. Po pierwsze, trzeba wspomnieć, że owoce suszone posiadają wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu potrafią dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Warto w tym momencie również ostrzec przed nadmiernym ich spożywaniem, ponieważ wbrew pozorom i wielu mitom posiadają one również w sobie wiele cukru. Zatem nie powinny być zjadane w dużych ilościach przez osoby będące na diecie albo zmagające się z cukrzycą, aczkolwiek w mniejszych porcjach są jak najbardziej wskazane.

Po drugie, suszone owoce są cennym źródłem błonnika i potasu, które umożliwiają trwałe zaspokojenie głodu, a także są pozbawione w większości tłuszczów czy substancji sodu. Po trzecie, można znaleźć w nich między innymi substancje bioaktywne przeciwdziałające rozwijaniu się chorób przewlekłych oraz dużą ilość antyoksydantów, które z kolei potrafią skutecznie obniżać poziom cholesterolu.

Z pewnością nie powinno ich zabraknąć w Twoim domu zimą, a już poniżej wymienimy kilka najpopularniejszych rodzajów suszonych owoców wraz z ich podstawowymi właściwościami.  

Co musisz mieć:

Suszone jabłka przyczyniają się przede wszystkim do lepszego trawienia, wspomagają układ odpornościowy dzięki dużej dawce witaminy C, łagodzą podrażnienia żołądka, a także mogą wpływać na kondycję włosów, cery i paznokci za sprawą witaminy B.

Suszone śliwki nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również mają właściwości wspomagające rozwiązanie problemów żołądkowych, niwelują trudności z wypróżnianiem się. Ponadto można nazwać je głównym źródłem fosforu, potasu, żelaza i witamin A, C i E.

Rodzynki znane są nam głównie jako dodatek do ciast czy deserów, ale poza tym warto zjeść je w formie przekąski, ponieważ zawierają sporą ilość resweratrolu, czyli substancji o działaniu przeciwnowotworowym, fosfor regulujący gospodarkę wodną w organizmie, jod wpływający pozytywnie na naszą tarczycę oraz wapń wspierający układ kostny.

Suszona żurawina znana jest przede wszystkim jako naturalny środek łagodzący objawy zapalenia pęcherza dzięki dużej ilości kwasku w swoim składzie. Zawiera również tak zwane bioflawonoidy, które odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zachorowania z udziałem układu krwionośnego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here