Polskie piwo cieszy się doskonałą sławą na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na krajowym rynku nieustannie pojawiają się nowe propozycje tego bursztynowego trunku. To czasem jednak może stanowić podwójny problem: w poszukiwaniu i odpowiedniego smaku, i właściwej szklanki. Z naszego krótkiego poradnika dowiesz się, jakie są rodzaje piwa i które szkło do nich dobrać.
Historia piwa w Polsce
Piwowarstwo sięga w Polsce zamierzchłych czasów. O popularności tego trunku pisał w swoich kronikach już Jan Długosz. W zaledwie czternastowiecznym Krakowie było aż 25 różnych browarów! Historia piwa w Polsce jest więc naprawdę długa i zaowocowała powstaniem uznanego i w dalszym ciągu warzonego na całym świecie stylu grodziskiego (pochodzącego z Grodziska Wielkopolskiego) oraz portera bałtyckiego wyróżniającego się karmelowym aromatem, często z nutami śliwki, wiśni czy pumpernikla.
Dziś popularność tego bursztynowego napoju wcale nie maleje, a wręcz przeciwnie: rozszerza się o piwa bezalkoholowe. Mieszkańcy naszego kraju mogą cieszyć się trunkami 11 dużych i średnich producentów oraz kilkoma setkami browarów kraftowych (rzemieślniczych). Jakie można znaleźć rodzaje tego trunku?
Rodzaje piwa dolnej fermentacji
Na całym świecie dostępnych jest ponad 50 różnych gatunków piwa. W związku z tak dużą ich liczbą, opiszemy te najbardziej popularne, a rozpoczniemy od piw wykorzystujących drożdże dolnej fermentacji:
- Pilzner – piwo jasne, o wytrawnym posmaku i kwiatowym aromacie. Odpowiednie szkło do piwa typu pilzner to smukła szklanka na grubej nóżce typu pokal.
- Lager – jasny lub ciemny, o wyższej zawartości alkoholu od pilznerów i słodszym smaku (ze względu na dodatek cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy). Podawany zwykle w tradycyjnym kuflu lub szklance typu pokal.
- Koźlak – piwo o wysokiej zawartości alkoholu i ekstraktu, bursztynowej barwie oraz wyraźnych słodowych nutach. Podawany przede wszystkim w pokalu.
- Porter bałtycki – charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością alkoholu, ciemną barwą i mocną głębią smaku. Można podać go w szklance typu imperial pint – szerokim szkle z wąskim dołem i delikatnym zwężeniem na górze, które charakteryzuje się pojemnością dokładnie jednej pinty (ok. 568 ml). Doskonale prezentuje się także w snifterze – pokalu o bardzo krótkiej nóżce i dużym kielichu.
Rodzaje piwa górnej fermentacji
Piwa do których produkcji wykorzystywane są drożdże górnej fermentacji to druga największa podgrupa tego trunku. Można wyróżnić wśród nich:
- Ale – gatunek angielski o bardzo dużej liczbie podgatunków (amerykańskie IPA – India Pale Ale, irlandzkie IRA – Irish Red Ale, belgijskie Witbier czy polskie Grodziskie). Ma szeroki rozstaw smaków: od bardzo gorzkiego do słodkawego, zależnie od podgatunku. Podawane w szklankach do piwa typu French Jelly Glass (z grubego szkła z dolą częścią rzeźbioną w zaokrąglone „prostokąty”), snifter lub tulip (kieliszek przypominający tulipan).
- Stout – ciemne piwo wykorzystujące palony słód jęczmienny. Może być podawane w kielichu typu snifter lub szklance pintowej.
- Pszeniczne – jasne lub ciemne, o łagodnym smaku i kwaskowo-cytrusowej nucie. Lane przede wszystkim do szklanek typu weizen, o wyraźnym dolnym zwężeniu i rozszerzającej się górze. Taki kształt szklanki umożliwia długie utrzymywanie się istotnej dla piw pszenicznych piany.
Podczas przeglądania oferty szklanek i kufli trudno nie zwrócić uwagi na to, jak wiele jest rodzajów szkła do piwa. Jeśli chcesz mieć pewność, że w skład twojej kolekcji wejdą wszystkie najważniejsze typy, zastanów się nad zakupem zestawu dla koneserów. Takie produkty dają dostęp do szklanek przeznaczonych do najpopularniejszych gatunków piwa. A jeśli pijasz raczej tylko lagera czy głównie portery – to koniecznie sprawdź, o ile lepiej będą smakować ze specjalnej szklanki!
Artykuł sponsorowany.