Już zwykła polewa czekoladowa to majstersztyk – może być matowa lub błyszcząca, musi być doskonale otulająca ciasto, tort czy bajaderkę, a przy tym nie może być w niej grudek. Jednak polewa z dodatkiem alkoholu to coś nowego, coś niezwykłego i niepowtarzalnego. Czy jednak rzeczywiście trzeba jej spróbować choć raz?
Co musi mieć dobra polewa czekoladowa?
Przede wszystkim dobra polewa czekoladowa to smak i zapach. Wyjątkowa konsystencja jest tu jednak niezbędna, by nie tylko dobrze pokryć ciasto i sprawić, że będzie ono wyglądało imponująco, ale także poprawić jego smak i dać mu to coś. Polewę czekoladową można zrobić przynajmniej na kilka sposobów, a w zależności od niego oraz od użytych materiałów będzie to polewa matowa lub błyszcząca. Jednak najważniejsze to brak grudek i gładka, klarowna konsystencja. Jeśli w Twojej polewie pojawiają się grudki, musisz ją dużo lepiej rozpuścić. Należy jednak uważać także na zwarzenie czekolady. Polewa, na powierzchni, której tworzą się warstwy tłuszczu z papkowatą masą pod spodem nie musi być do wyrzucenia. Można ją uratować za pomocą odrobiny wody i ponownego podgrzania.
Jak zmienia czekoladę alkohol?
Jednak prawdziwym cudem techniki kulinarnej może być polewa z czekoladą. To nie tylko wyjątkowy smak, który zachwyci każdego i doskonale wpasuje się w różnego rodzaju ciasta, ciastka czy torty. To także właściwości, które nadadzą polewie odpowiedniego wyglądu oraz zapachu. To dzięki alkoholowi będzie tak doskonale jednolita i smaczna. Warto dodawać alkohol do czekolady, a najpowszechniejszym trunkiem jest wódka. Może być ona czysta, biała, ale może występować w postaci kolorowej. Idealnie komponuje się na przykład czekolada i whisky, ale ciekawy smak mają również polewy oparte na rumie. Tak naprawdę każda taka polewa dodaje smaku deserom.
Warto szukać różnych inspiracji na wkuchnizwedlem.wedel.pl, ale warto także skupić się na odkrywaniu nowych smaków. Z pewnością polewa czekoladowa z alkoholem do nich należy!