Kuchnia to w pomieszczenie, w którym niezwykle ważny jest wysoki poziom higieny. W końcu przygotowujemy w niej posiłki, kroimy owoce, warzywa i mięso, a nawet spożywamy wcześniej przygotowane dane. Wystarczy drobne niedopatrzenie i zaniechanie podstawowych zasad czystości, aby dopuścić do rozwoju chorobotwórczych wirusów i bakterii. O czym warto pamiętać, aby cieszyć się nienaganną higieną w tym pomieszczeniu? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Czysta i higieniczna kuchnia – jak ułożyć plan?
Aby kuchnia w każdej sytuacji była czysta i panował w niej porządek warto stworzyć sobie plan zadań, które należy regularnie wykonywać. Jeżeli jest to możliwe, doskonałym pomysłem jest podzielenie ich pomiędzy poszczególnych członków rodziny. Co powinno się wykonywać codziennie? Konieczne jest pochowanie wszystkich brudnych naczyń do zmywarki oraz ręczne umycie tych, które się do tego nie nadają. Warto także umyć blaty, na których wykonujemy najwięcej czynności oraz zlew – używany kilka razy dziennie. Zazwyczaj niezbędne jest także pozamiatanie podłogi oraz wyniesienie śmieci. Natomiast do zadań wykonywanych raz w tygodniu należy przetarcie frontów szafek i uchwytów oraz umycie podłogi. Warto przynajmniej raz w tygodniu wymienić gąbki i szmatki służące do mycia i wycierania rąk. Natomiast raz w miesiącu poleca się umyć wnętrze mikrofalówki, lodówki oraz piekarnika – jeżeli jest regularnie używany.
Porządek w kuchni – jak go utrzymać?
Utrzymanie porządku w kuchni może stanowić nie lada wyzwanie. Istnieje jednak kilka praktycznych zasad, które w tym pomogą. Przede wszystkim, im mniej rzeczy stoi na blacie, tym mniej czasu będziesz musiał poświęcić na sprzątanie. Dlatego jeżeli to możliwe wykorzystaj szafki kuchenne lub półki do przechowywania sprzętów i przedmiotów, które stoją na blacie. Utrzymanie porządku może ułatwić organizer kuchenny na zlewozmywak, który pełni rolę nadstawki i ociekacza – to doskonałe rozwiązanie w małej kuchni. Kolejną ważna zasadą, której warto się trzymać jest unikanie gromadzenie niepotrzebnych przedmiotów, w tym magnezów i notesów na lodówce, które tylko utrudniają regularnie czyszczenie tej powierzchni. Jeżeli brakuje Ci miejsca w kuchni, możesz pomyśleć o zamocowaniu nowych półek lub postaraniu się o regał – modną propozycją są metalowe szafki wyposażone w półki i wieszaki, jakie często spotyka się w restauracjach i hotelach. Dbając o czystość w tym pomieszczeniu warto pamiętać o jeszcze jednej zasadzie, aby nie odkładać porządków na później, ale na bieżącą wkładać naczynia do zmywarki lub przecierać blaty, jeżeli coś się rozlało.