Kuchnia meksykańska jest jednym z najmodniejszych kierunków kulinarnych. Egzotyczna i pociągająca, zyskuje coraz większą popularność. Klasyczne potrawy meksykańskiej kuchni, takie jak quesadilla i burrito, są sycące i wyraziste w smaku. Wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Przepisy na meksykańskie klasyki są banalnie proste, więc obiad dla całej rodziny przygotujesz w niecałą godzinę.
Quesadilla – zapiekana tortilla z kurczakiem
Quesadilla to pożywne i proste danie rodem z meksykańskiej kuchni. Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować quesadillę? Wystarczą dwa placki kukurydzianej tortilli, pierś z kurczaka, kilka łyżek ketchupu, kukurydza, pieczarki i ser. W oryginalnej wersji występuje ser Oaxaca, który spokojnie zastąpisz powszechnie dostępną mozzarellą. Kukurydziane placki także możesz zamienić na pszenne lub pełnoziarniste tortille. Ketchup łagodny WINIARY nada temu daniu niepowtarzalny i egzotyczny smak.
Inne warianty meksykańskiej quesadilli
Quesadilla z kurczakiem to danie genialne w swojej prostocie. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w swojej lodówce, aby przygotować szybki obiad lub błyskawiczną kolację. Jeżeli nie masz akurat kurczaka, a mozzarella właśnie się skończyła, możesz przyrządzić polską wariację na temat meksykańskiej quesadilli. Pomiędzy placki tortilli połóż kilka plasterków dowolnej wędliny, a biały ser zastąp goudą lub innym rodzajem żółtego sera. Niebanalnego smaku doda pokrojona w kostkę papryka, pomidory lub grzybki. Quesadilla z szynką i serem to smaczny sposób na wyczyszczenie lodówki po świętach lub przed większymi zakupami.
Burrito – danie meksykańskie czy amerykańskie?
W języku hiszpańskim burrito oznacza osiołka. Urocza nazwa pochodzi od osła, na którym tę przekąskę przewoził jej twórca. Wbrew ogólnemu przekonaniu burrito nie jest bardzo popularne w kraju swojego pochodzenia. Cały świat poznał ją dzięki kuchni Tex-Mex, która wprowadziła wiele modyfikacji do tego dania. Pierwotne burritos były ubogie, ponieważ w tortilli znajdowały się jedynie czerwona fasola, mięso mielone lub meksykański ryż. Amerykanie, który spopularyzowali burritos, umieszczają w farszu całą gamę dodatków: salsę, guacamole, sałatę, ser i różne sosy. Burrito w wersji Tex-Mex przebija swojego meksykańskiego przodka nie tylko bogatym farszem, ale także wielkością samego wrapu.
Jak przyrządzić klasyczne burrito?
Jeżeli masz ochotę na obiad w stylu meksykańskim i chcesz zbliżyć się smakowo do oryginału, przygotuj wyśmienite burrito z mięsem mielonym. Do mięsa podsmażonego na cebuli i czosnku dodaj przecier pomidorowy, czerwoną fasolę, sól, pieprz i ostrą paprykę. Aby wydobyć z dania intensywny smak, dołóż do farszu Kostkę Mięsną WINIARY. Gotowe mięsno-warzywne nadzienie nałóż na placki tortilli. Przed zawinięciem posyp farsz odrobiną startego żółtego sera. Następnie zawiń burrito i podpiecz je przez kilka minut w piekarniku. Dla fanów lżejszej opcji meksykańskich burritos idealne będzie burrito z kurczakiem. Sprawdzony przepis znajdziesz na stronie WINIARY.
Jak zawinąć burrito?
Zawijanie placków tortilli wypełnionych farszem spędza sen z powiek nawet doświadczonym kucharzom. Aby Twoje burritos nie rozpadły się przed zjedzeniem, możesz zwinąć je na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zwykły rulon z otworami po obu stronach. Taka opcja będzie wygodna dla mniejszych placków, które nie wyginają się i nie łamią po wzięciu ich do ręki. Bezpieczniejszą opcją dla większych burritos jest zwinięcie ich w kopertę. W trakcie rolowania zagnij brzegi tortilli do środka i dociśnij je palcami. Farsz rozłoży się równomiernie wewnątrz placka i nie będzie wyciekał z żadnej strony. Dla bezpieczeństwa, zarówno rulon, jak i kopertę możesz wzmocnić wykałaczką.