Karkówka to prawdziwa klasyka pośród potraw z grilla. Idealnie wypieczona, krucha i soczysta zachwyci osoby o najbardziej wyrafinowanym guście. Kluczem do sukcesu jest jednak marynata.
Należy więc włożyć w jej przygotowanie nieco więcej wysiłku, jednak z pewnością efekt finalny będzie tego wart. Przekonaj się, jak dużo może zmienić marynata do karkówki na grilla i zachwyć swoich bliskich niezwykłym mięsem.
Marynata z miodem i czosnkiem
Karkówka powinna być krucha i soczysta. Dzięki marynowaniu w miodzie i czosnku oraz papryce mięso stanie się lekko słodkie, a przy tym zachwycające i niebanalne. Pokrój karkówkę w plastry i lekko rozbij ją tłuczkiem. Przygotuj marynatę, mieszając miód z olejem i świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pieprz i sól do smaku. Do marynaty włóż mięso, upewniając się, że każdy z kawałków jest nią równomiernie pokryty. Odstaw na całą noc do lodówki, najlepiej w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku. Jeżeli takiego nie posiadasz, pokryj miskę z mięsem folią spożywczą, aby karkówka nie miała styczności z powietrzem. Po wyjęciu z lodówki przełóż mięso na tackę aluminiową i piecz przez około 20 minut. Tak przygotowana karkówka idealnie będzie się komponowała z Ketchupem pikantnym WINIARY i pieczonymi ziemniakami.
Słodko – ostra marynata
Fani wytrawnych smaków z pewnością będą zachwyceni pikantną marynatą z Przyprawą w płynie MAGGI, sosem babecue, miodem, klasyczną musztardą sarepską i francuską, miodem oraz ulubioną przyprawą warzywną. Wszystkie przyprawy i produkty należy dokładnie ze sobą wymieszać, aby powstała marynata o jednolitej konsystencji. Pokrój karkówkę w plastry i posmaruj każdy kawałek marynatą. Upewnij się, czy mięso zostało równomiernie pokryte i wstaw je do lodówki na około dziesięć godzin. Pamiętaj, że mięso powinno być szczelnie zamknięte – dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę należy piec na rozgrzanym ruszcie przez około 10-15 minut i serwować z Ketchupem Super Hot WINIARY.
Przystawki i dodatki
Grillowanie nie może obejść się bez odpowiednich przystawek i dodatków. Na stole powinno znaleźć się bowiem coś więcej niż mięso. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie sałatki warzywnej lub grillowanych warzyw. Ciekawą alternatywą jest pocięcie świeżych warzyw w słupki, m.in. marchewki, ogórka, papryki i zaserwowanie ich wraz z dipem. Idealnie będą się one komponowały z sosem czosnkowym lub samodzielnie przygotowanym sosem z majonezu, świeżego czosnku i jogurtu naturalnego. W kwestii przystawek ogranicza nas wyłącznie własna fantazja, jednak nie zapomnij o pieczywie i pieczonych ziemniakach. Możesz przygotować także kanapki na ciepło – wystarczy, że przekroisz bagietkę na trzy części i wzdłuż, po czym podpieczesz ją na grillu. Ułóż na niej dowolne składniki i przykryj wierzchem bagietki. Możesz ułożyć składniki do przygotowania takiej kanapki na desce, aby każdy z gości mógł dobrać do niej takie dodatki, jakie lubi najbardziej.