Jak zrobić popularne pierniczki toruńskie? Prosty i pyszny przepis

Receptura na toruńskie pierniki pozwala uzyskać efekt, który znacząco różni się od smaku tradycyjnych pierników. W przypadku tych stosuje się zupełnie inna mąkę, a odpowiednie przygotowanie miodu sprawia, że pierniki zyskują piękny kolor bez dodawania rozpuszczonej czekolady czy kakao. Przepis warto wykorzystać szczególnie przed świętami – pięknie udekorowane z pewnością zrobią wrażenie na gościach!

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej typu 720 z basiazsercem.pl
  • 300 g miodu lipowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kieliszek spirytusu
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu

Przygotowanie:

            Mąkę przesiać i podgrzać w piekarniku, by była ciepła, ale nie gorąca. Miód podsmażyć w rondelku z przyprawą do piernika. Na stolnice wysypać mąkę z sodą, dodać roztrzepane jajko, anyż, spirytus i miód z przyprawą do piernika. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Wykroić pierniki, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 160 st. Celsjusza.

            Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale szybko twardnieją. Żeby były idealne na święta, warto upiec je miesiąc wcześniej i pozostawić w pomieszczeniu, z którego będą chłonęły wilgoć. Szczelne zamknięcie sprawi, że nawet po upływie czasu pierniki wciąż będą twarde, przez co nie nadadzą się do zjedzenia.

Czym ozdabiać pierniki?

            Nic tak nie sprawia frajdy, jak ozdabianie pierników – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Choć tradycyjnym sposobem jest lukier, którym wyczarować można przeróżne kształty, kolorowe wzorki, kropeczki czy serduszka, istnieje mnóstwo innych, równie ciekawych alternatyw. Jedną z nich jest czekolada plastyczna lub polewa czekoladowa. Można nią nie tylko pokryć pierniki, ale też posypać ją płatkami migdałów czy orzechami. Posypki z cukru pudru lub warstwa masy marcepanowej również zapewni oryginalny efekt wizualny, jak i niewątpliwe wyborny smak.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here